onsdag 8. desember 2010

Fyrer med ved!

Jone nyt varmen frå peisen i kveld. Heilt nedi 14 grader blir det om nettene nå. Kaldt, kaldt!

Hutre, hutre! I natt krøyp temperaturen under 15 grader Celsius, både inne og ute. Kay, det er kaldt! Hjå naboen Slettbakk blir det jamvel meldt om temperaturar heilt nedi 12 grader!!

Ikkje rart at kyrkjearkivaren Thomas Houlpou hadde på seg ein tjukk Marius-genser på veg til jobb idag. For det er kaldt, både for fastbuande og oss innflyttarar.

Det er nå så sin sak med oss nordmenn som er vande med kuldegrader og som bur i gode hus her nede. Noko anna er det for dei som er vande med hardt fysisk åkerarbeid i steikande sol, og som manglar pledd, klede og ved til å varma seg med når kvelden og natta kjem. Dei finst, og det er mange som frys nå.

For to dagar sidan kom det ein blind mann til skulen. Han såg sliten og ustelt ut. Med seg hadde han eit brev der han ba om litt pengar for å kjøpa seg eit teppe å varma seg under om natta. Me gav han ein slant til å handla "couverture" for, og ikkje veit me korleis soga hans fortsette etter at han stabra seg sakte ut av stasjonsområdet.

Den kalde perioden i Ngaoundéré varer gjerne frå slutten av november til uti januar. Temperaturen kan somme netter komma ned i ti grader. Når ein bur i jordhus og sementhus, er det frykteleg kaldt. Klokka sju i dag tidleg var det faktisk 15 varmegrader inne og 18 ute.

Kva gjer så me for å halda varmen? De kan jo ta ein liten kikk på bileta under, men det er jo godt å ha dyner om natta. Og i kveld fyrte me i peisen for første gong i år. God trekk i pipa, noko som tyder på at flaggermusene ikkje har tetta holet heilt igjen.

Men elles er det ikkje så mykje anna enn å gjera som me er vande med frå Norge; å kle seg etter vêr og føreforhold. Akkurat slik som kyrkjearkivar Thomas Houlpou gjorde med sin tjukke og gode strikkegenser.

Litt tempererte foto:

Øvst: minimumstemperatur inne. Nedst: minimumstemperatur ute.

Øvst: innetempen nå kl 20 i kveld. Nedst. utetempen same tidspunkt.

Max temp så langt i desember både inne og ute: 35 grader.

Fotbad er også ei god varmekjelde, iallfall føre peisen, og ikkje minst med høgtlesing frå Knerten.

Ein god "kuldetidsaktivitet": peparkakebaking!
Knasande gode blei dei, peparkapene som Henrik, Jone & co laga i kveld.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar