torsdag 13. januar 2011

15 elefantar drepne av snikskyttarar


Elefant fotografert i Boubandjida om morgonen laurdag 8. januar på ca 100 meters hald.

Det viser den dystre årsrapporten for 2010 som nasjonalparkvesenet for Nord-Kamerun nyleg la fram i Garoua. Avisa L'oeil du Sahel skriv at snikskytteriet er og blir ein alvorleg trussel mot artsmangfaldet i denne delen av Kamerun. Særleg er det støttennene til elefantane (elfenbeinet) som er ettertrakta.

Dei 15 verna elefantane som urettmessig måtte bøta livet i fjor, blei alle skotne i samband med to raid som tungt bevæpna snikskyttarane gjorde i nasjonalparken Boubandjida mellom 13. og 25. februar. To lokale vakter blei drepne under raida. Snikskyttarane kryssa grensa frå Tsjad på hesteryggen. Raskt fjerna dei elfenbeinet og lét kadavra liggja att, før bandittane forsvann inn i broussen på Tsjad-sida av grensa.

Dessverre er nok desse 15 elefantane berre toppen av isfjellet når det gjeld snikskyting av elefantar i Nord-Kamerun. Rett nok gjennomførte WWF ei teljing frå lufta våren 2008 og kom fram til at denne delen av Kamerun har ca 525 elefantar. Men stifinnarar og andre me snakka med i Boubandjida då me var der, meiner at det skjer ei større snikfelling enn det styresmaktene offisielt opererer med.

Samstundes var dei lokale stifinnarane optimistar, sidan det ikkje har vore ulovleg felling av elefantar på nær eitt år - iallfall ikkje så langt som dei kjende til. Det er derfor å håpa at det langsiktige forvaltningsarbeidet som Boubandjida-campementet gjer i samarbeid med landsbyane i området, vil resultera i færre snikfellingar i åra som kjem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar