søndag 12. juni 2011

På sporet av forsoning

Alex Maïguri (t.h.) framførte sin eigen song "Hald på gleda" under forsoningsgudstenesta
- til stor jubel blant dei frammøtte.

Dei to stridande partane i Den evangelisk-lutherske kyrkja i Kamerun (EELC) er nå blitt samde om å starta ein forsoningsprosess. Første pinsedag blei dette markert med ein storstilt fellesgudsteneste i Tusenårskyrkja i Ngaoundéré som samla kring 2000 kyrkjegjengarar.

Namnestrid
EELC har dei siste par åra vore prega av ein eskalerande konflikt mellom ei mangefasettert opposjonsgruppe på den eine sida, og den administrative leiinga med biskop Nyiwé Thomas i spissen på den andre. Opposisjonsgruppa har samla seg under det "gamle" namnet til EELC (Eglise Evangélique Luthérienne du Cameroun – Kameruns evangelisk-lutherske kyrkje), medan det nye, offisielle namnet er Eglise Evangélique Luthérienne au Cameroun - Den evangelisk-lutherske kyrkja i Kamerun.

Opposisjonen
Det er vanskeleg å talfesta kor stor opposisjonsgruppa er, men det er antyda at ho kan telja så mange som 5000 medlemmer av totalt ca 250 000 medlemmer i den nå landsomfattande kyrkja. Situasjonen har vore så tilspissa at kyrkjer er blitt stengde både i Yaoundé, Ngaoundéré og i Mbéré-distriktet. Kyrkjelyden Betel II blir rekna som sentrum for opposisjonen i Ngaoundéré, men det finst også sterke opposisjonsgrupperingar i Mbéré-distriktet (i og rundt Meiganga) og i hovudstaden Yaoundé.

Konflikt med mange nyansar
Namnestriden er først og fremst ein vikarierande konflikt; den eigentlege konflikten handlar om ei fleirspektra misnøye som mellom anna går på svakt leiarskap, mangelfulle oppgjer med personar som har misbrukt sine posisjonar, utvatning av den lutherske læra, overgang til episkopal kyrkje og homofilispørsmålet. Når ein i tillegg har eit bakteppe av etniske spenningar og personar som føler seg forbigått ved tilsettingar, er konfliktnivået etterkvart blitt så høgt at styresmaktene i Kamerun har gripe inn.

Gjennombrot 27. mai
Både guvernøren i Adamaoua-regionen og innanriksministeren i Kamerun har dei siste månadane vore engasjerte i saka og uttala seg i favør av kvar si side i konflikten. Men den 27. mai skjedde det eit gjennombrot i meklinga då prefeten i Vina-distriktet Thomas Hona (tilsvarer fylkesmannen) fekk samla partane til ein lang og grundig samtale om mulegheitene for å finna eit forsonings-spor. Konklusjonen på dette møtet var mellom anna at ein skulle arrangera ei forsoningsgudsteneste første pinsedag, 12. juni.

Saman om å kalla det ein start
Sjølv om gudstenesta ikkje gjekk heilt som forventa, mellom anna ønska ikkje opposisjonsgruppa å feira nattverd saman med sin motpart, blei gudstenesta trass alt karakterisert som eit startskot på ein forsoningsprosess - av begge partar. Det blei likevel ikkje lagt skjul på at konflikten har skapt mange og djupe sår, og at det nok vil ta tid før dette blir lekt. Samstundes var det blotte samværet av dei to stridande partane eit tydeleg teikn på ein vilje til å finna ein felles veg vidare.

Sakte fart mot målet
Prefeten i Vina heldt ei lengre formaning under pinsegudstenesta, der han oppfordra partane til å finna ei løysing på problema som har oppstått. Sjølv om også han var skuffa over at det ikkje der skjedde ei forsoning gjennom felles nattverd og handtrykk partane mellom, var han optimistisk og avslutta innlegget med følgjande kamerunske ordtak: Den som går langsamt, kjem heilt sikkert fram. Så er det berre å håpa at startskotet pinsedag får sin målgang om ikkje alt for lenge.

Ektefellen gir kona ein god klem og ein blomsterkvast etter at ho er blitt innvigd til diakon. Eit femtitals menighetsrådsmedlemmer og diakonar i
bymenigheten Betel I blei innvigde til teneste pinsedag.

Så mange som 2000 personar fann vegen til Tusenårskyrkja pinsedag.

Nokre av aktørane samla til eit "ettermøte" for å bli samde om vegen vidare. Frå venstre: Hamadiko André (talsmann for utbrytarkyrkjelyden Betel II), regionbiskop Djédou André, nasjonalbiskop Nyiwé Thomas, prefeten i Vina Thomas Hona, sousprefeten i Ngaoundéré og NMS-representant Erik Bischler.

Det oppstår det komplette kaos når menighetsrådet i Betel I blir presentert for kyrkjelyden. I bakgrunnen høyrer ein biskop Djédou André som forgjeves forsøkjer å få folk til å setja seg. Til slutt gir kyrkjebandet blaffen i biskopen og spelar opp til den folkelege feiringa av menighetsrådet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar