onsdag 8. juni 2011

Eit hvesande farvel med Mballang


Hvesehoggormen dukka opp i vannskorpa attmed kaien på Mballang. Me hadde tatt aller siste tur med båten ut til Slangeøya (sic!) då lærar Ragnhild og eittåring Marit peikte engasjert i retning strandsteinane.

Ved hjelp av ein hov fekk me den oppi ei bøtte. Krypdyret var ikkje meir enn ca 30 cm langt i utstrekt tilstand, men hveste gjorde det og prøvde å byksa opp til fotograffingrane gjorde det også.

Hvesehoggormen, eller puff adder som den heiter på engelsk, er den slangen som drep flest menneske av alle afrikanske slangar. Me saksar litt info frå Wikipedia:

"Puffadderen karakteriseres av en kraftig kropp og et stort hode. Den blir som regel rundt en meter lang, men individer opp mot 190 cm og 6 kilo er observert.Denne slangen forårsaker flere dødsfall enn noen annen afrikansk slange. Dette har årsak i en kombinasjon av ulike faktorer, som stor utbredelse, store mengder sterk gift og et aggressivt gemytt. Slangen har et kraftig bitt, med lange hoggtenner som kan trenge gjennom tekstiler og mykt lær. Puffadderen har for vane å ligge stille og vente på sitt bytte, gjerne i nærheten av stier og andre områder hvor mennesker ferdes. Om den blir overrasket av mennesker, vil den ofte bite før den forsøker å flykte."

Bare for å ha sagt det; ingen blei bitne. Og det var eit fascinerande syn å sjå slangen flyta som eit lauvblad då lærar Harald kasta den uti innsjøen att.

Det blei med andre ord eit hvesande farvel med Mballang. Og nå har me endeleg fått målt djupna i innsjøen, men den får me komma tilbake til når me har kontrollmålt sena me brukte. Men det er nok litt mindre enn 1000 meter som myten vil ha det til...

Lett som eit ospelauv flaut hvesehoggormen på vatnet.
På siste tur rundt slangeøya. Frå venstre: Eittåring Benjamin, Jone, Henrik, Ask og Sunniva.

Henrik mista si andre tann i dag, nede (som det skulle gå fram av bildet). Erle Solås kvitta seg også med litt av melketannstellet i dag, så det blei ein tur i tannfellinga sitt teikn.

Heimveg. Litt mindre last inni "vår" Landcruiser enn i caren framføre...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar